Vállalkozás indítása

Vállalkozás indítása

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozásunk megalapítása előtt tudnunk kell, hogy várható bevételeinket reálisan becsülve, azokból a költségeket levonva megéri-e majd azzal foglalkoznunk, amit tervezünk. Ehhez meg kell találni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot. Fel kell mérnünk a várható kockázatokat, azokat is, amelyek tőlünk függetlenül változhatnak számunkra kedvezőtlen irányba. Lássuk, hogyan történik egy vállalkozás indítása, mi mindennel jár, és mit kell előtte átgondolni.

Mikor indítsunk vállalkozást?

Sokan úgy érzik, akik saját szakmájukban jók, vagy van egy jó ötletük, hogy abból önállóan, saját maguk számára szeretnének pénzt csinálni. Nem másoktól függve, alkalmazottként, hanem vállalkozóként. Ha úgy érezzük, képesek vagyunk az önálló munkára, és megvannak hozzá a szükséges feltételek is, akkor szóba jöhet saját vállalkozás indítása.

Mire van szükség egy vállalkozás indításához?

Bármilyen vállalkozás indításához a szükséges szaktudás mellett rendelkezésünkre kell, hogy álljon a vállalkozás beindításához szükséges pénz, amiből meg tudjuk venni a tevékenységünkhöz szükséges eszközöket, bizonyos tevékenységek csak megfelelő szakhatósági engedélyek birtokában végezhetőek. Ezek szükségességéről még a cégalapítás, a vállalkozás elindítása előtt tájékozódjunk a területileg illetékes önkormányzatnál. Van olyan főtevékenység, amit csak a szükséges végzettség, képesítés birtokában végezhetünk. Ha mi magunk ilyennel nem rendelkezünk, fel kell vennünk olyan alkalmazottat, akinek megvan az elvárt képesítése.

Ezen kívül meg kell teremtsük vállalkozásunk jogi alapját is: ehhez vagy egyéni vállalkozást indítunk, vagy céget alapítunk.

Kire van szükség vállalkozás indításánál?

 • Ha nem egyéni vállalkozást, hanem céget alapítunk, a társasági szerződés elkészítéséhez, és ellenjegyzéséhez ügyvédre mindenképpen. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra ideális vállalkozási formát, és adózást, mindenképp forduljunk adótanácsadóhoz, adózásban jártas személyhez. Egy jó adótanácsadó a megfelelő, célzott kérdéseket feltéve segít majd ezekben a kérdésekben a megfelelő döntést meghozni. Keressünk fel egy könyvelőt is a különböző bejelentkezések, nyomtatványok kitöltéséhez és benyújtásához, a későbbiekben vállalkozásunk könyveléséhez is szükségünk lesz rá. Hasznos, ha felkeresünk egy olyan kisvállalkozói tanácsadó céget is, ahol segítenek nekünk felmérni, hogy az, amit elképzeltünk, a gyakorlatban várhatóan életképes lesz-e. Vannak könyvelők, akik ezzel is foglalkoznak, de nem mindegyik.
 • Mi azt javasoljuk, hogy könyvelőt, és egy tanácsadót is mindenképpen még a cégalapítás, a tényleges vállalkozási tevékenység megkezdése előtt keressen fel. Tapasztalatból mondjuk, sokkal nehezebb egy már működő vállalkozás esetén a meglévő hibákat korrigálni, ehelyett jobb, eredményesebb átgondoltan, egyből a megfelelő módon vállalkozni.

Mi egy vállalkozás indításának a menete, hogyan történik egy cégalapítás?

Önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja annak végzésével történő rendszeres jövedelemszerzés) egyéni vállalkozóként, vagy cégként végezhetünk.

Egyéni vállalkozás:

2015-ben egyéni vállalkozást indítani az interneten, ügyfélkapus elérhetőség létrehozásával lehet. Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, amennyiben nem kérjük ténylegesen kézzel fogható formában, hanem csak a saját magunk által kinyomtatható igazolásként, akkor ingyenes, egyébként 10.000 forint. Be kell jelentkeznünk a NAV-hoz, a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt, és regisztrálnunk kell a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál. A regisztráció díja 5000 ft.

Egyéni vállalkozást akkor érdemes csinálni, ha egyelőre inkább csak munka mellett, másodállásban vállalkozunk, és kezdetben nem számítunk túl nagy bevételre. Az egyéni vállalkozás nagy előnye, hogy ebben a formában tevékenységünk szüneteltethető, ha bármilyen céget alapítunk, erre nincs lehetőségünk.

Egyéni vállalkozás indítása esetén meg kell határoznunk azt, hogy milyen tevékenységeket kívánunk végezni. Ezeket az ún. önálló vállalkozási tevékenységek jegyzéke (ÖVTJ) tartalmazza.

Cégalapítás:

A leggyakoribb cégformák a betéti társaság (Bt), a korlátolt felelősségű társaság (Kft) és a részvénytársaság. Induló kisvállalkozások általában Bt, vagy Kft formájában alakulnak. Cégalapításhoz ügyvéd által készített alapító okirat, vagy társasági szerződés és aláírásminta (aláírási címpéldány) kell. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a cégünk által végezni kívánt tevékenységek listáját. A társasági szerződést a cégbíróságnál kell benyújtani, itt is be kell jelentkeznünk az adóhatóságnál, kamarai regisztrációs kötelezettségünk van, és jelentkeznünk kell a területileg illetékes önkormányzatnál is. Bármelyik cégforma esetén kell egy vezető tisztségviselő (ügyvezető), aki jogviszonyát többféle módon láthatja el. Valamennyi cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát.

Cégalapítás esetén az alapító okiratban, vagy a társasági szerződésben fel kell tüntetni az induló vállalkozás főtevékenységét, és további tevékenységeit. Ezek a tevékenységek egységes ágazati osztályba sorolásában találhatóak (TEÁOR).

Betéti társaság:

 • Bt esetén minimum két tag kell, egy beltag, és egy kültag. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával, korlátlanul felelős. Ez azt jelenti, ha a vállalkozás tartozást halmoz fel, a beltagnak adott esetben a magánvagyonával kell a tartozás miatt helytállni. Bt alapítása esetén az illeték 25.000 forint, plusz az ügyvédi munkadíj, ami kb. 20.000 forinttól indul. Betéti társaságot minimális, tagonként 1000 forintos törzsbetéttel lehet alapítani.

Korlátolt felelősségű társaság:

 • Kft alapítható egy, vagy több taggal. A minimálisan szükséges alaptőke 3,000,000A Kft nagy előnye a betéti társasággal szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű. Kft alapítás esetén az illeték 50.000 forint és az ügyvédi munkadíj.

Egyéni vállalkozás, vagy cégalapítás?

 • Egyéni vállalkozást indítani ingyenes, és lehet szüneteltetni. Azonban ha valaki nem a Kata szerint adózik egyéni vállalkozóként, akkor a jelenlegi adószabályok miatt adóterhelése magasabb, mintha céget hozna létre.
 • Ha valaki céget alapít, a némileg magasabb illeték ellenére is a Kft ajánlott, hiszen a nem korlátlan anyagi felelősség miatt biztonságosabb, mint a Bt. Előfordulhat azonban, hogy árbevételünk, vagy vállalkozásunk jellege miatt érdemes az idén bevezetett Katát, esetleg az egyszerűsített vállalkozói adót választanunk. Kft esetében a Kata választása nem lehetséges, azt csak betéti társaságok választhatják. Az egyszerűsített vállalkozói adót mind Bt-k, mind Kft-k választhatják.
 • Ha elindítottuk vállalkozásunkat, és a későbbiekben pályázni szeretnénk, jó, ha tudjuk, hogy a pályázatok jelentős részén egyéni vállalkozók nem, csak cégek indulhatnak, ez is egy döntési szempont lehet.
 • Összefoglalva: azt, hogy milyen vállalkozási forma és adózási mód a legjobb számunkra, csak a végezni kívánt tevékenység, a várható árbevétel, és várható költségeink ismeretében határozható meg.

Milyen egyéb teendőink vannak vállalkozás indítása előtt?

Mielőtt ténylegesen megkezdjük tevékenységünket, alaposan mérlegelni kell a következőket:

 1. Kinek és mit fogunk eladni/szolgáltatni?
 2. Hogyan, miként mondjuk el nekik, hogy létezünk, és azt, miért érdemes miket választani?
 3. Mennyibe kerül nekünk mindezt elkezdeni, mennyit kell ahhoz termelnünk, eladnunk, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni, van-e rá reális esély, hogy ezt a mennyiséget elérjük? Mindezt hogyan, milyen vállalkozási formában végezzük?
 4. Milyen kockázattal jár mindez, mik azok a külső körülmények, amelyek kedvezőtlen változása veszélybe sodorhatja vállalkozásunk működését?

Mi az üzleti tervezés lényege egy kezdő vállalkozásnál?

 • Az, hogy saját magunk előtt tisztába legyünk azzal, hogy amit csinálni szeretnénk, azt hogyan, milyen módon, milyen eszközökkel valósíthatjuk meg, tisztában legyünk azzal, hogy mindez milyen veszélyekkel jár, nagyjából mibe kerül, és lássuk, mekkora bevételt kell elérjünk ahhoz, hogy mindez megérje.

Az 1. pontot tisztáztuk, feltételezzük, az adott vállalkozás folytatásához szükséges tudásnak, szakmai ismereteknek a birtokában vagyunk. Azt azonban feltétlenül vizsgálnunk kell, reálisan mekkora igény, kereslet várható arra, amit el szeretnénk adni, ahogy azt is, hogyan adjuk mindezt a külvilág tudtára. A2. pontot hívjuk piackutatásnak,felmérésnek és marketing-tervezésnek. A 3., és a 4. ponttal egy kicsit részletesebben foglalkozunk.

Költségek becslése egy kezdő vállalkozás esetén:

 • Az egyik legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk azzal, induláskor, és az első pár hónapban, amíg elegendő bevételhez nem jutunk, milyen, és mennyi kiadásunk lesz. Egy vállalkozás költségeit – most természetesen leegyszerűsítve – így csoportosítjuk: lesznek egyszeri, a vállalkozás indításával kapcsolatos kiadásaink, és lesznek folyamatosan fizetendő tételek. A folyamatos költségek között pedig lesznek az üzletmenettől függetlenül állandó, és lesznek annak függvényében változó kiadások.

A teljesség igénye nélkül, egyszeri kiadások lehetnek:

 • Cégalapítás költsége
 • Honlap, egyéb reklámanyagok
 • Ingatlan, jármű vásárlása, bérbevételének első díja, kaució
 • Szükséges gépek, berendezések megvásárlása
 • Árukészlet költsége

A további, folyamatos, fix kiadások lehetnek:

 • Egyes adók, járulékok
 • Alkalmazottak fizetése
 • Hiteltörlesztés, lízingdíjak
 • Bérleti díjak
 • Ingatlan rezsije
 • Internet, telefon
 • Biztosítások
 • Hirdetés

Változó kiadások lehetnek:

 • Egyes adók (áfa, iparűzési adó)
 • Járművek üzemanyag költsége
 • Árukészlet
 • Egyéb fogyó eszközök pótlása
 • Szükséges gépek, szerszámok beszerzése

Ezeket a kiadásokat fel tudjuk vinni akár egy excel táblázatba, akár (egy kisebb, egyszerűbb vállalkozás esetén) egy papírra felírjuk, utána kiszámoljuk, akár 6-12 hónapra előre, melyik hónapban várhatóan kb. mire, és mennyit kell kifizetnünk. Mellétéve a remélt bevételeket, azonnal láthatóvá válik, meddig, és mire elegendő a rendelkezésünkre álló pénz. Ez természetesen csak egy egyszerű, saját használatra alkalmas számítás, arra mégis elegendő, hogy lássuk, egyáltalán van-e reális esély arra, hogy megtérüljön a befektetett pénzünk, és vállalkozásunk képes lesz-e megélhetésünket is biztosítani. Ha komolyabb vállalkozást indítunk, vagy hitelt veszünk fel, ott már komolyabb számításokra, mérleg- és eredménytervre lesz szükségünk.

Mi egy kezdő vállalkozás legnagyobb nehézsége?

A legtöbb induló vállalkozásra nézve az egyik legnagyobb veszély, hogy tulajdonosai, vagy vezetői nincsenek tisztában azzal, milyen kockázatokkal, milyen nehézségekkel kell számolniuk. Ha ezek közül valamelyik bekövetkezik, nem tudják, hogy lehet azt kezelni, elhárítani. Nagyon fontos ezért, hogy egy vállalkozás indítása előtt ezekkel is foglalkozzunk, ezeket is összegezzük.

Ehhez nyújthat segítséget az Ipartestület stábja, szükség esetén szakember bevonása mellett.

 

Forrás: PKT Oktatási Központ